ADAS Nedir

ADAS Nedir?

Araçlar ile ilgili birçok kavram ve teknoloji bulunmakta. Bu teknolijer arasında da merak edilen birçok şey bulunuyor. Bunlardan birisi de ADAS. Peki bu merak edilen ADAS sistemi nedir ve ne işe yaramaktadır? Gelin tüm detaylarıyla ADAS nedir ne değildir anlatalım.

ADAS nedir?

ADAS nedir sorusu, birçok sürücü tarafından sorulmaktadır. Bu sistem tek parça bir ürün değildir. Genel olarak sürücü destek sistemlerine verilen genel bir isimdir. İngilizce açılımı “Advanced Driver Assistance Systems” olan ADAS, dilimizde “Gelişmiş Sürücü Asistan Sistemleri” olarak geçmektedir. Bu sistemler içerisinde sensörler, kameralar, yapay zeka ve otonom sürüş destekleri yer almaktadır. Tüm bunların temel amacı ise sürücüye olabilecek tüm desteği sağlayarak daha konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi yaratmak.

ADAS Nedir ve Nasıl Teknolojilere Sahiptir?

ADAS sistemleri nedir?

ADAS nedir sorusunu cevapladığımıza göre bu sistemlerin ne olduğuna da değinelim. Sürücüye daha konforlu bir deneyim sunmak isteyen ADAS, birçok farklı alanda teknolojiye sahiptir. Bu teknolojiler arasında en bilinenler ise şerit takip, park asistanları ve hız sabitleyicilerdir. Buna benzer birçok özellik de bu sisteme dahildir. Öne çıkan ADAS sistemleri ise şu şekilde:

  • Şerit Takip: Bu sistem, birden farklı varyasyona sahiptir. Her bir varyasyon, farklı özellikler ile karşımıza gelmektedir. En basit olan versiyonda, aracınızın gidişatını takip eder ve kontrolsüz şerit değiştirme denemelerinde sürücülere sesli ikaz verir. Daha gelişmiş sürümlerde ise direkt olarak direksiyona müdahale eder ve aracın kontrol dışı hareketlerini engeller.
  • Kör Nokta: Bu sistem sayesinde de göremeyeceğiniz bölgelerde kalan engelleri ve araçları görmeniz mümkün hale gelir. Kör noktada kalan araçlar ve engeller, sensörler tarafından tespit edilir. Tespit edilen bu engeller, sürücüye sesli ikaz olarak bildirilir.
  • Yorgunluk Tespit: Bu sistem sayesinde, olası uyuyakalma ve yorgunluk durumlarında kaza riski minimuma indirilir. Araç sistemi, sizin hareketlerinize göre sürüşü değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, yorgun ve uykulu olduğunuzu tespit ederse sesli ikaz vererek sürücüyü uyarır.
  • Acil Durum Sistemi: Bu sistem, sürücünün bilincini kaybettiği durumlarda devreye girer. Eğer sürücü herhangi bir tepki vermiyorsa, araç bu durumu fark eder ve aracı yavaşlatmaya başlar. Yavaşladıktan sonra, aracı emniyet şeridine götürürür ve durdurur. Ardından ikaz lambalarını yakarak gerekli acil durum birimlerini arayarak konum bildirir.
  • Otomatik Park: Otomasyon sürüşün yanı sıra otomatik park sistemleri de gitgide yaygınlaştı. Bu sistemler, belirlenen alana otomatik olarak park etmenizi sağlamaktadır. Tek yapmanız gereken, park etmek istediğiniz alana aracınızı hizalamak ve otomatik park sistemini aktif etmektir. Bu işlemin ardından, araç kendi kendine park etmeye başlayacaktır.
  • Çarpışma Uyarı Sistemi: Bu sistem sayesinde, olası kaza riskleri önceden tahmin edilir. Yüksek hızda gelen araçlar, kontrolsüz sürüşler ve takip mesafesi gibi unsurlar değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonucunda, olası çarpışma senaryoları hesaplanır ve bu senaryolara göre sürücüye uyarı verilir.
  • TPMS: Bu sistem “Tire Pressure Monitoring System” olarak adlandırılmakta. Dilimzideki karşılığına ise lastik basınç izleme sistemi diyebiliriz. Adından da anlaşılacağı üzere bu sistem sayesinde aracımızın anlık lastik basınç değerlerini takip edebiliyoruz.
  • Hız Sabitleyici: Özellikle uzun yolculuklarda tercih edilen bu sistem, aracınızı belirli bir hıza sabitler ve siz tekrardan kapatana kadar aynı hızı koruyarak ilerlemeye devam eder. Sürüş kolaylığının yanı sıra ayağınızı sürekli gaz pedalında tutmamanızı sağlayarak fiziksel konfor da sağlar.
  • Gece Görüş Desteği: Işığın az olduğu ve karanlık ortamlarda devreye giren bu sistem, bu ortamlardaki nesneleri tespit eder. Tespit edilen bu nesnelerin tehdi unsuru olup olmadığı değerlendirilir. Değerlendirmenin ardından da sürücüye sesli ve görsel şekilde ikaz edilir.
  • Yokuş Kalkış Desteği: Bu teknoloji, aracınızı yüksek eğimli konumlarda daha rahat hareket ettirmenizi sağlar. Yokuşta duraklama yapan aracınız, normal senaryoda frenden ayağınızı çektiğiniz anda kayacaktır. Yokuş kalkış desteğin sahip araçlarda ise bu sistem farklı çalışmaktadır. Bu sistem sayesinde, ayağınızı frenden çektiğiniz anda fren basıncı birkaç saniye daha tutulur ve aracın kayması engellenir.

ADAS sistemleri hangi araçlarda bulunur.

ADAS nedir sorusu kadar merak edilen bir konu varsa o da bu teknolojilerin hangi araçlarda bulunduğudur. Bu sistemler, son birkaç yılda yaygınlaşmaya ve kullanılmaya başlamıştır. Bu nedenle, eski model araçlarda genellikle bulunmazlar. Tabii, üst segment eski arabaların bazılarında, bu teknolojiler bulunabilmektedir. Son yıllarda yaygınlaşan ve standart haline gelen bu sistemler, yeni nesil araçların çoğunluğunda bulunmaktadır. Tabii, bu özelliklerin hepsi bir anda bulunmayabilir. Her araç üreticisi, araçları kendi tercihleri doğrultusunda özelleştirmektedir. Bazı firmalar ise bu teknolojileri opsiyonel olarak araca ekletmektedir.

ADAS sistemlerinin ne gibi faydaları var?

ADAS nedir ve nasıl teknolojilere sahiptir sorularına değindik. Şimdi sırada bu sistemin faydalarına göz atmak var. ADAS, temel olarak daha konforlu ve güvenli sürüş deneyimi sunmayı amaçlar. Bünyesinde bulunan her bir teknoloji, sürücülerin işini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Bu nedenle, sürüş konforu ve güvenliği gibi kritik faydaları bulunmaktadır.

ADAS, konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi için tasarlanmış teknolojilere verilen genel bir isimdir.

Bugün sizlerle ADAS nedir sorusuna cevap aradık. Bu sistemler, sürücülerin üzerindeki yükü alarak daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlamayı amaçlamaktadır. Buna ek olarak, yorgunluk tespit ve şerit takip gibi sistemler sayesinde sürüş güvenliğini de artırmaktadır. ADAS, araçtan araca farklılık gösteren teknolojik özelliklere verilen genel bir isimdir. ADAS bünyesinde bulunan çeşitli özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler, araçtan araca farklılık göstermektedir.

ADAS nedir adlı yazımız hoşunuza gittiyse, buraya tıklayarak yokuş kalkış desteği nedir başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email