araç temizliği

Araç Temizliği Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken 8 Detay

Günümüzde pek çok kişi araç kullanır. Ancak araçlar zaman içinde kirlenir. Bu kirlenen kısımları temizlemek gerekir. Söz konusu hallerde araç temizliği ipuçları devreye girer. Çünkü araçlar bizleri bir noktadan ötekine taşımasının yanı sıra konforumuzun da bir parçası! 🚘 Işıl ışıl görünen, mis gibi kokan bir araca binmeyi kim istemez ki ama?

Temiz olan bir araç sağlık ve güvenlik gibi konularda da önemlidir. Fakat şunu da kabul etmemiz gerekir ki bazı zamanlarda temizlik konusunu es geçebiliyoruz. Kirlenen, üzerinde toz biriken bir torpidoyla karşılaşıyoruz. Leke tutmuş koltuklar ya da çamura batan paspaslar da kendini gösterebiliyor.

Tam da bu esnada araç temizliğiyle alakalı olarak dikkat edilmesi gereken ayrıntıları bilmeniz lazımdır. Şayet siz de aracınızı daha uzun seneler göz alıcı tutmak istiyorsanız bu yazıda size vereceğimiz tüyolara mutlaka bakın! Hazırsanız yolculuğumuz başlıyor. Herkese keyifli okumalar dileriz.

1. Araç Temizliği Konusunda Dış Temizliğe Dikkat Edin

Araç temizliği ile ilgili birçok kişinin aklına aracın dış kısmını yıkamak gelecektir. Fakat yapılan en önemli hataların başında da aracı güneş altında yıkamak gelir. Güneş ışınları, su ve şampuanın kısa sürede kurumasına sebep olur. Bu da araçta su lekelerinin kalmasına sebebiyet verir.

Tüm bunların yerine sabah erken vakitlerde ya da akşamüstü hava serinlediği zaman araç temizliği yapmak daha mantıklıdır. Ek olarak; yüksek basınca sahip su kullanın. Böylelikle kir, leke ve çamurları yumuşatmış olacaksınız. Bu da yüzeyin çizilmesini engellemek konusunda ön plana çıkan bir durum olur.

2. Doğru Şampuanı Seçin: Bulaşık Deterjanı Kullanmayın

Günümüzde pek çok kullanıcı, araç temizliği için evde yer alan deterjanları kullanır. Fakat bulaşık deterjanı çeşitleri sert kimyasal türündedir. Bu da aracın boyasının kısa süre içerisinde aşınmasına davetiye çıkarır. Halbuki özel biçimde hazırlanan araç şampuanlarından birini kullanmak daha etkili olur. Bir yandan da güvenli olacaktır.

Boyayı da yüzeyin genel yapısını da korumak adına siz de kaliteli bir şekilde geliştirilmiş araç şampuanlarından edinebilirsiniz. Günümüzde pek çok kişi bu biçimde üretilen şampuanlardan edinerek aracını kusursuz bir halde temizler. Siz de böyle yaparak daha rahat hareket edebilirsiniz.

3. Mikrofiber Bezden Yardım Alın

Araç temizliği işlemlerini bitirdikten sonra kurutma işlemi de yapmak lazımdır. Aksi halde su lekeleri baş gösterecek demektir. Fakat bu kısımda ne tür bir bez kullandığınız da mühimdir. Pamuklu yapıdaki bezler, araç yüzeyini çizer. Mikrofiber bir bez kullanmalısınız. Çünkü bu tarz bezler çizik oluşumunu engeller.

Bir yandan da suyu en iyi şekilde emer. Yumuşak formları nedeni ile aracın boyasını korurlar. Bu da daha parlak bir görünüm elde edilmesini sağlayacak demektir. Sert yüzeye sahip bezlerden her zaman kaçınmanız önerilir. Çünkü bu tür bezler aracın zarar görmesine sebebiyet verecektir. Daha yumuşak bezlerle devam edin.

4. Lastik ve Jantları da Temizleyin

araç temizliği

Konu araç temizliği olduğunda lastik ve jantları da es geçmeyin. Arabanın dış kısmı ışıl ışıl görünse bile jantların kirli olması, temizliğin eksik yapıldığı manasını taşır. Jantlar, sık sık kir ve çamur toplar. Özel olarak hazırlanan jant temizleyici spreyler kullanabilirsiniz. Bahsi geçen bölgelere sürekli bakım yapabilirsiniz.

Jantlara bakım yapmanız halinde aracınız gözünüze çok daha temiz görünmeye başlayacaktır. Ek olarak; lastik parlatıcı ürünler ile lastikleri daha yeni bir forma da çevirebilirsiniz. Böylelikle hem lastikler hem de jantlar son derece göz alıcı bir görünüme sahip hale gelir.

5. Havalandırma Izgaralarını da Temizleyin

Araçların iç kısmının temizliği hususunda genelde koltuk, paspas ve torpido gözüne de bakılır. Fakat havalandırma ızgaraları çoğunlukla ihmal edilen alanlardır. Halbuki bu kısımlar, toz ve bakteri birikmesi gibi açılardan son derece riskli yerlerdir. Ufak ve yumuşak başlı bir fırça ya da özel temizleyici ürünlerle buralar temizlenmelidir.

Rutin bir biçimde temizlenen havalandırma ızgaraları, içeride daha sağlıklı bir hava sirkülasyonunun oluşmasını destekler niteliktedir. Siz de bahsi geçen şekilde havalandırma ızgaralarını her daim temizlemeye özen gösteriniz. Böylelikle aracınız içerisinde geçirdiğiniz vakitler de daha keyifli bir hale gelir.

6. Koltuk Temizliğini Yapmayı Unutmayın

Araçta yer alan koltuklar zaman içerisinde kir, yiyecek kırıntısı, toz ve türlü mikroplarla bezenir. En çok da kumaş koltuklara sahip olan araçlarda bu durumun yaygın olduğunu görürsünüz. Koltukları düzenli bir biçimde süpürmek, hijyen bakımından yüksek bir yarar sağlar.

Deri koltuklara sahip bir aracınız varsa, rutin biçimde nemlendirici özellik sunan deri temizleyici ürünler kullanın. Böylelikle koltuklarda meydana gelebilecek çatlamaların da önüne geçersiniz. Uzun ömürlü bir kullanıcı deneyimi elde etmiş olacaksınız. Siz de bu yöntemleri her zaman deneyebilirsiniz.

7. Paspasları Temizleyin

araç temizliği

Paspaslar, ayakkabılarda yer alan çamur ve tozun en sık birikme yaptığı yerdir. Halı türündeki paspaslar zaman içerisinde kötü kokuların ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Kauçuk formdaki paspaslar, kir ve tozların birikmesine neden olur.

O nedenle de rutin olarak paspas temizliği yapmak lazımdır. Hatta gerektiği durumlarda paspası dezenfekte etmek de araç içerisinde kötü koku oluşumunun önüne geçer. Böylelikle araç her daim temiz kalır.

8. Aynaları ve Camları Dikkatle Temizleyin

Camların da aynaların da temizliği, araç temizliği konusunda her zaman ön planda yer alır. Bahsi geçen kısımların hijyenik tutulması, görüş açınızı da genişletmenizi sağlar. Fakat cam temizleyici modellerinden birini kullanmalısınız muhakkak.

Amonyak gibi içeriklere sahip olmayan ürünlere bakmak lazımdır. Amonyak içerikli ürünler camlarda kalıcı lekelerin oluşmasına zemin hazırlar. Gün ışığında görüşü olumsuz yönde etkiler. Böylelikle en iyi sonucu alırsınız. Dilerseniz Arabada Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır? 10 Öneri başlıklı içeriğimize de bakabilirsiniz. İyi okumalar!

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email