Motor Rektifiye Nedir?

Motor Rektifiye Nedir? Hangi Şartlarda Yapılır?

Motor rektifiye nedir sorusunu mutlaka duymuş ve merak etmişsinizdir. Araçlarla ilgili buna benzer birçok farklı kavram bulunmakta. Sürücüler de doğal olarak bu kavramları merak ediyor. Merak edilen bu kavramlar arasında da yukarıda belirttiğimiz motor rektefiye işlemi dikkat çekiyor. Peki motor rektifiye nedir? Gelin tüm detaylarıyla birlikte bu işlemin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını sizlere anlatalım.

Motor rektifiye ne demek?

Sürücülerin merak ettiği bu motor rektifiye nedir ve ne anlama gelmektedir? İlk olarak, rektifiye kelimesinin anlamı ile başlayalım. Rektifiye kelimesi, Türkçe’de “yenilemek” anlamına gelmektedir. Motor rektifiye de motor yenileme işlemine verilen bir tanımdır. Bu işlemin amacı, hasar görmüş ve ömrünü doldurmaya yaklaşmış motorların yenilenmesidir. Bu işlem sayesinde, motordaki büyük hasarlar onarılır ve araç performansı eski haline getirilir.

Motor rektifiye işlemi nasıl yapılır?

Motor rektifiye nedir sorusuna cevap bulduk. Peki bu işlem nasıl yapılıyor? İlk olarak araçtaki sorununun öğrenilmesi gerekmektedir. Motor içerisinde birçok farklı bileşen bulunmaktadır. Bu bileşenlerden birinin veya birkaçının hasar gördüğü senaryoda, bu parçalar belirlenerek yenileme işlemleri yapılır. Bu işlemler için, motorun tamamen araçtan çıkartılması gerekmektedir. Motor araçtan çıkarıldıktan sonra, tüm parçalar için detaylı bir kontrol daha yapılır. Arından, yenileme ve torna işlemlerine geçiş yapılır. Rektifiye sırasında yapılan temel işlemler şunlardır:

Taşlama: Bu işlem, motor silindirlerinde ve pistonlarda yaşanan aşınma ve bozulma gibi durumlarda yapılmaktadır. Bu işlem sonucunda, bu parçalardaki aşınma ve bozulmalar giderilir. Taşlama işlemi, krank miline de yapılabilmektedir. Bu parçadaki dezonfarmasyon ve çizikler, taşlama işlemi sayesinde düzeltilir.

Parça Yenileme: Parça kontrolleri detaylıca yapıldıktan sonra, onarılabilecek ve onarılmayacak parçalar belirlenir. Eğer belirli parçalar onarılamıyorsa, bunların yerine yeni parçalar takılır. Tabii, bu parçaların orijinal olmasına da dikkat edillir. Bu parçalar arasında kranklar, subaplar, triger ve pistonlar yer alabilmektedir.

Hangi durumlarda rektifiye gereklidir?

Motor rektifiye nedir ne değildir az çok öğrendik. Peki bu işlemin gerekliliğini nasıl anlarız? Rektifiye, genelde motordaki arızalanmalarda ve performans düşüşlerinde tercih edilen bir yöntemdir. Eğer motorunuzdaki kritik bir parça kullanılamaz hale geldiyse, rektifiye işlemi kaçınılmaz olabiliyor. Bu parçalardaki bozulma belirtileri de genellikle belirgin bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu belirtilerden en yaygın olanları, mavi egzoz dumanı ve motordan gelen anormal seslerdir. Bunun yanında, yüksek kilometreli ve motor ömrünü doldurmuş araçlarda da rektifiye işlemi yapılmaktadır.

Rektifiye belirtileri nasıl anlaşılır?

Motorunuzun rektifiye gerektirdiğine dair belirtiler genellikle açık ve belirgindir. Bu belirtiler, genelde motordan kaynaklanır ve gerek egzoz gazları gerekse ses olarak kendini belli eder. Başlıca rektifiye belirtileri ise şu şekildedir:

Egzoz Dumanı: Aracınızın normalden farklı bir şekilde egzoz dumanı çıkartması, motor arızalarının en büyük belirtilerinden biridir. Gerek yakıt problemler, gerek motor performansı, gerek motor içi aşınmalar egzoz dumanını doğrudan etkilemektedir. Bu arızalar sonucunda ormale nazaran daha siyah, daha yoğun veya mavimsi bir egzoz dumanı ile karşılaşabilirsiniz. Bu senaryoda, aracınızın motorunu kontrol ettirmeniz gerekir.

Performans Düşüşü: Bir diğer açık belirti ise araç performansındaki düşüştür. Araca hareket gücünü veren temel bileşen motordur. Motorun performansının düşmesi ve güç yetmemesi gibi durumlar da direkt olarak motordan kaynaklanmaktadır. Bu senaryoda, aracınız eskisi gibi ivmelenmeyecek ve eskisi gibi yüksek performans vermeyecektir. Aynı şekilde, motor gerekli performansı tam olarak sağlayamadığı için daha çok enerji harcama ihtiyacı duyacaktır. Bu da yakıt tüketimini bir hayli artıracaktır.

Sesleri Takip Etmek: Motorda oluşan problemler, mekanik problemler olduğu için bunların ses olarak yansıması da mevcuttur. Motordan gelen sürtünme ve ciyaklama tarzı sesler, aracınızda bir problem olduğuna işaret etmektedir. Bu senaryoda, geç olmadan gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekmektedir.

Motor rektifiye pahalı bir işlem mi?

Evet, motor rektifiye işlemi genel olarak pahalı bir işlemdir. Rektifiye işlemi oldukça karışık ve dikkat gerektiren bir iştir. Aynı zamanda yenilenecek parçalar da genellikle yüksek maliyetlidir. Bu nedenle, rektifiye işlemi hem işcilik hem de malzeme ücretleri nedeniyle pahalı bir işlemdir. Ek olarak, bu işlem yoğun dikkat ve titizlik gerektirdiği için tamamlanma süresi de uzundur. Ortalama bir rektifiye süreci, yaklaşık olarak 2-3 gün sürebilmektedir.

Rektifiye işlemi, muayenede problem yaratır mı?

Motor rektifiye nedir sorusu kadar merak edilen bir diğer husus da bu işlemin muayeneyi etkileyip etkilemediğidir. Hayır, rektifiye işlemi muayenede herhangi bir problem yaratmamaktadır. Bu işlem, aracınızın motorunu değiştirmemektedir. Sadece yenilemekte ve daha iyi performans vermesini sağlamaktadır. Bu nedenle, muayene sırasında herhangi bir problem oluşturmaz. Eğer rektifiye işlemi değil de tamamen motor bloğunu değiştirirseniz, seri numaraları değiştiği için yeni seri numarasını sisteme işletmeniz gerekecektir. Bunu yapmadığınız senaryoda da muayeneden başarıyla geçemeniz mümkün olmayacaktır.

Motor rektifiye işlemi, hasar görmüş araç motorlarını onarmak için kullanılan bir yöntemdir.

Bugün sizlerle motor rektifiye nedir sorusunun cevabını aradık. Bu işlem, hasar görmüş araç motorunu yenilemeyi amaçlamaktadır. Motor değişimine nazaran daha uygun fiyatlı olsa da genel olarak yüksek maliyetli bir işlemdir. Bu işlemle birlikte, motorun performansının artırılması ve sorunların giderilmesi hedeflenir. Bu işlem, yüksek dikkat ve titizlik gerektirmektedir. Bu nedenle, bu işlemin yetkili servisler ve uzman kişiler tarafından yapılması oldukça önemlidir.

Motor rektifiye nedir adlı yazımız hoşunuza gittiyse, buraya tıklayarak triger kayışı ne zaman değiştirilmeli başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email