KDV Oranlarını Hesapla Aracına Uygun Parçaları Satın Al!

KDV Nedir?

Açılımı Katma Değer Vergisi olan ve yapılan mal teslimleri ve hizmetlerde hizmeti sunanın ödediği ancak hizmeti alanın ödemesini yaptığı bir harcama vergisidir. Devlete yapılan ve ödenmesi zorunlu olan KDV vergisi günümüzde %1 ila %20 oran arasındadır.

Bu vergi ilk defa TBMM’nin 3065 sayılı yasasıyla birlikte 25/10/1984 tarihinde kabul edilmiş, 02/11/1984 tarihinde resmi gazete yayınlanıp 01/01/1985 tarihinde de kabul edilmiştir.

KDV Nedir

KDV, Katma Değer Vergisidir.

Harcamalar üzerinden alınan bu vergi türü, yapılan bir harcamanın vergilendirilmesi anlamına gelmektedir. Ülkemizde KDV olarak geçen bu vergi türü aynı zamanda yurt dışında da farklı adlarla ve farklı oranlarla birlikte uygulanmaktadır. Örneğin Avrupa vatandaşlarının ödediği VAT vergisi Türkiye’deki KDV vergilerine oldukça benzerdir.

KDV hesaplaması yapılırken KDV dahil hesaplaması ve KDV hariç hesaplaması olmak üzere toplamda iki farklı hesaplama yapılabilmektedir. En doğru hesaplamayı yapabilmek için sayfamızın giriş kısmında bulunan KDV hesaplama makinesini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

KDV Hesaplama Formülü: Nasıl Hesaplanır?

KDV hesaplamak için iki farklı formül bulunmakta. KDV dahil hesaplaması için “KDV Hariç Fiyat * (1 + KDV Oranı)” formülü kullanılmakta. KDV hariç hesaplaması içinse “KDV Dahil Fiyat : (1 + KDV Oranı)” formülü kullanılmakta. Hemen aşağıdan örnekleriyle birlikte bu formüllerin nasıl çalıştığını detaylarıyla birlikte anlattık:

  • KDV Dahil Hesaplama: 1000 TL * (1 + 0.20) = 1200 TL
  • KDV Hariç Hesaplama: 1000 TL : (1 + .0.20) = 800 TL

KDV Dahil Hesaplama Formülü

KDV dahil hesaplama formülü “KDV Hariç Fiyat * (1+ KDV Oranı)” şeklinde olduğunu zaten söylemiştik. Şimdi işi pratiğe dökerek sayılar üzerinden konuyu netleştirelim. Örneğin 1000 liralık bir ürün aldık ve bu ürünün KDV oranı %20 (ondalık değeri 0.2). Sayıları formüle yerleştirerek KDV dahil hesaplayabilmek oldukça basit.

KDV Hesaplama Makinesi

Oluşturduğumuz KDV hesaplama makinesini kullanarak KDV dahil ve KDV hariç tutar hesaplamaları yapabilirsiniz.

Toplamda 1000 liralık bir ürün için %20 KDV oranı uygulandığında ürünün KDV dahil fiyatı 1200 lira oluyor. Burada ürün tutarı: 1000, KDV tutarı: 200 TL şeklinde oluyor. Peki ya tam tersi olsaydı? Satış fiyatı 1000 TL olan bir ürün için ne kadar vergi ödemiş olacaktık? Bunu da bir alt başlıkta detaylı bir şekilde açıkladık.

KDV Hariç Hesaplama Formülü

KDV hariç hesaplama formülü için “KDV Dahil Fiyat : (1 + KDV Oranı)” formülü kullanılıyor. Şimdi KDV dahil hesaplamasında yaptığımız gibi burada da işi pratiğe dökerek sayılar üzerinden örnekler vererek konuyu netleştirelim. Tekrardan 1000 lira üzerinden gidelim, raftaki fiyatı 1000 TL olan bir ürün için %20 KDV oranı uygulandığında ürünün KDV hariç hesaplamasını da formülü kullanarak yapabiliyoruz.

Verdiğimiz örnek sayıları KDV hariç hesaplama formülüne yerleştirdiğimizde nihai satış fiyatı 1000 TL olan bir ürünün %20 KDV vergisiyle KDV hariç tutarı 800 TL oluyor.

KDV’den Matrah Hesaplama Formülü

KDV’den matrah hesaplama formülü için “KDV Tutarı / KDV Oranı / 100 = Matrah” formülü kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir ürünün %20 KDV oranıyla 30 Türk Lirası vergisi ödendiyse bu sayıları formüle koyduğumuz taktirde 30 / (20/100) = 150 Türk Lirası sonucunda ulaşılır.

KDV Matrah hesaplama için sayfamızın üst kısmında bulunan KDV hesaplama makinesini kullanabilir ve oradan hesap makinesi türünü seçebilirsiniz.

Matrah hesaplaması yapıldıktan sonra KDV dahil ve KDV hariç hesaplaması da yapılabilmekte. Matrah hesaplamasında KDV hariç fiyatı bulmak için “KDV Tutarı / KDV Oranı * 100″ formülü kullanılmakta. Bu formül sayesinde KDV hariç tutarı öğrenebiliyoruz.

Matrah üzerinden KDV dahil fiyatı hesaplamak içinse “Matrah + KDV Tutarı” formülünü kullanarak KDV dahil ürünün nihai satış fiyatına ulaşabiliyoruz.

Güncel KDV Oranları

Güncel KDV oranları 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girerek %18 olan KDV oranı %20’ye, indirimli %8 olan KDV oranı ise %10’a yükseltildi. Teslim ve hizmetler için uygulanan %1 oranındaki KDV oranına güncelleme yapılmamış olsa da sabun, şampuan, deterjan, dezenfektan, ıslak mendil (sabunlu, deterjan ya da solüsyon emdirilmiş fark etmeksizin) tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete ürünlerinde uygulanan %8 KDV oranı bu güncellemeyle birlikte %20’ye çıkartıldı.

Resmi Gazete üzerinden yayınlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesine bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.