TPMS Nedir ve Nasıl Çalışır?

TPMS Nedir?

Sürücülerin araçları hakkında merak ettiği birçok soru bulunmakta. Bunlardan biri de TPMS nedir sorusu. Peki bu TPMS nedir ve ne işe yaramaktadır. Gelin bu sistemin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını tüm detayları ile birlikte sizlere anlatalım.

TPMS nedir?

TPMS nedir sorusuna ilk olarak ne anlama geldiğini açıklayarak başlayalım. Açılımı “Tire Pressure Monitoring System” olan TPMS’nin dilimizdeki adı “Lastik Basınç İzleme Sistemi” olarak geçmektedir. Bu sistem, adından da anlaşılacağı üzere lastik basıncını takip etmekle görevlidir. Lastiğinizin hava basıncını ölçen bu sistem, olağan dışı durumlarda ve düşük basınç koşullarında sürücüleri uyarmaktadır. TPMS sisteminin de kendi arasında türleri bulunmaktadır.

Kaç farklı TPMS türü vardır?

Toplamda iki farklı TPMS bulunmaktadır. Bunlardan birisi “Direct TPMS” olarak geçmektedir ve direkt olarak lastiklere yerleştirilen basınç sensörleri ile birlikte çalışmaktadır. Her bir tekerlekte bulunan bu sensörler, aracın hava basıncını ölçerek sürücüye bildirir. Bir diğer tür ise “Indirect TPMS” olarak geçmektedir. Bu yöntem, direkt olarak lastiklerde sensör bulundurmaz. Basınç ölçümünü, ABS ve ESC gibi sensörler yardımı ile tahmini olarak ölçer. Bu sistem, lastik basıncını yüksek doğrulukta ölçemez.

TPMS nereden kontrol edilir?

TPMS Nedir ve Ne İşe Yarar?

TPMS nedir sorusu kadar merak edilen bir soru varsa o da bu sistemin nereden kontrol edildiğidir. TPMS, aracınızın gösterge panelinden kontrol edilmektedir. TPMS sistemleri tarafından alınan veriler, araç kadranındaki ekrana iletilmektedir. Bu durum bazı araçlarda farklılıklar gösterebilir. Bazı araç modelleri bu tarz verileri multimedya ekranından iletmeyi tercih edebilmektedir.

TPMS arızalanırsa ne olur?

TPMS arızalanması, direkt olarak araca zarar vermemektedir. Bu sistem, aracınızdaki yardımcı bir sistem olduğu için dolaylı bir zarar verme durumu yaşanabilir. Eğer TPMS görevini yerine getiremezse, lastik basınçları doğru hesaplanamaz ve sürücüye doğru bildirim sağlanmaz. Bu durum da düşük basınçtaki lastiklerle sürüş yapmanıza neden olabilir. Düşük basınçlı lastiklerle sürüş yapmak da hem ekonomik hem de güvenlik olarak problemlere yol açmaktadır. Bu nedenle, bu sistemin doğru çalışması önemlidir.

TPMS arızası nasıl anlaşılır?

TPMS sisteminin arızalandığı durumları anlamak için birkaç yol bulunmakta. Bunlardan en bilindik olanı, aracınızın gösterge panelini kontrol etmektir. Gösterge panelinde TPMS ışığı yanıp sönüyorsa, bu sistemin doğru çalışmadığı anlamına gelir. Eğer lastik basıncınız doğruysa ve TPMS uyarısı yanmaya devam ediyorsa, bu durum da sistemin bozulduğu anlamına gelmektedir. Aynı şekilde lastik basıncı düşük olmasına rağmen herhangi bir uyarı gelmiyorsa, bu durumda da TPMS sistemi arızalanmış veya bataryası bitmiş olabilir.

TPMS hangi araçlarda bulunur?

TPMS sistemi 2010’lu yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bir teknolojidir. Bu nedenle çoğu araçta bulunmaktadır. Bu teknoloji, 2010 öncesi üst segment araçlarda da bulunmaktadır. Dönemindeki maliyetlerden dolayı her araçta kullanılmayan teknoloji, günümüzde standart bir donanım haline gelmiştir. Bu nedenle, 2010 sonrası araçların çoğunda TPMS teknolojisi bulunmaktadır. Bu teknoloji Amerika’da 2008 yılında, Avrupa’da ise 2014 yılında zorunlu hale getirilmiştir.

Türkiye’de TPMS zorunlu mu?

Hayır, Türkiye’de TPMS sistemi için bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bu zorunluluk, sadece Avrupa ve Amerika’da geçerlidir. Yine de araç muayenesi sırasında dikkat edilen ve değerlendirilen bir unsurdur. Aynı şekilde yurt dışına gitmek isteyen araçlarda da bazı zorunluluklar gerekmektedir. Avrupa’da bu teknoloji zorunlu olduğu için, aracınızı yurt dışına götürürken TPMS sisteminin olmaması halinde birtakım sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

TPMS yakıt tasarrufuna katkı sağlar mı?

Evet, TPMS sistemi doğrudan yakıt tasarrufuna katkı sağlamasa da dolaylı olarak bu işleve sahiptir. Aracınızı düşük lastik basıncında sürmek, yakıt tüketimini bir hayli artıracaktır. Bu da lastik basıncını kontrol etmeden geçen her süre için fazladan yakıt tüketimi anlamına gelmektedir. TPMS sistemi ise lastik basıncını kontrol ettiği ve sürücüye bildirdiği için dolaylı olarak yakıt tüketimine katkı sağlamaktadır. TPMS sisteminin verdiği uyarıları dikkate alarak, aracınızın lastik basıncını düzenli olarak kontrol edebilir ve olası yakıt israfına engel olabilirsiniz.

TPMS sonradan taktırılabilir mi?

Evet, TPMS sistemi mevcut olmayan araçlara sonradan entegre edilebilmektedir. Bu entegrasyon hem “Direct TPMS” hem de “Indirect TPMS” için geçerlidir. Öncelikli olarak aracınızla uyumlu TPMS kitini bulmanız ve satın almanız gerekmektedir. Ardından, gerekli yetkili servislere veya tecrübeli kişilere danışarak TPMS entegrasyonunu gerçekleştirebilirsiniz. TPMS sensörlerinin kalibrasyonlarının doğru yapılması oldukça önemlidir. Aksi takdirde doğru bir ölçüm yapılamaz ve yanlış veriler üzerinden bilgi edinirsiniz.

TPMS, araçlarınızdaki lastik basıncını ölçen bir teknolojidir.

Bugün sizlerle TPMS nedir sorusuna cevap aradık. TPMS sistemi, aracınızın lastik basıncını ölçen ve olağan dışı durumlarda sürücüyü uyaran bir sistemdir. Bu sistem sayesinde daha güvenli ve ekonomik bir sürüş deneyimi sağlanmaktadır. TPMS, standart olarak gelmeyen araçlara da sonradan taktırılabilen ve yüksek maliyeti olmayan bir sistemdir.

Eğer TPMS nedir adlı yazımız hoşunuza gittiyse, buraya tıklayarak run flat lastik nedir adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email