yakıt tasarrufu

Arabada Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır? 10 Öneri

Yakıt fiyatları cep yakıyor malumunuz. Hepimiz de çok daha az yakıt tüketmenin yollarını arıyoruz, değil mi ama? Bütçemizi korurken bir yandan da çevreye biraz daha duyarlı olmak için arabada yakıt tasarrufu yapmak şart. Neyse ki bu konuda büyük fedakarlıklar yapmamız gerekmeyecek. Küçük ama etkili alışkanlıklar edinin. Böylelikle çok daha az yakıt harcayın. Detaylar mı? Araçta yakıt tasarrufu sağlamak için ne yapılır sorusunun yanıtları bu yazıda sizinle! 🚗💨

1. Ani Frenler ve Hızlanmalardan Kaçının

yakıt tasarrufu

Eğer yakıt tasarrufu sağlamak istiyorsanız araç kullanımı sırasında sakin kalın. Akıcı bir sürüş tarzını benimsemek her zaman daha önemlidir. Sert biçimde yapılan fren ya da ani bir hızlanma, motora yüklenmenize neden olur. Bu da yakıt tüketimini artırır. Gaz pedalına sert ve ani basmayın. Kademeli bir hızlanmayı benimseyin. Benzer biçimde frene yüklenmeyin. Önünüzde akan trafiğin durumunu kontrol edin ve yumuşak şekilde fren yapın. Bunun neticesinde yakıt tüketiminiz azalır. Aracınızın ömrü uzar.

2. Hız Sınırlarını İhlal Etmeyin

Yüksek bir hızda ilerlemek, rüzgar direncini artırır. Direnç arttıkça yakıt tüketimi artar. Örnek verecek olursak eğer; saatte 120 kilometrelik bir hızla gitmek, 90 km hızla gitmeye oranla daha fazla yakıt harcamanıza sebebiyet verir. Aracı kullanırken belli bir hızda tutun. Böylelikle hız sınırlarını aşmazsınız. Bu da daha verimli bir sürüş yapmanızı destekler. Şayet uzun bir yolda seyir halinde ilerliyorsanız hız sabitleyici kullanın. Bu sayede yakıt tasarrufu sağlamanız biraz da olsa kolaylaşır.

3. Lastiklerin Basınç Kontrolünü Yapın

Bazı lastiklerdeki hava basıncı düşüktür. Bu tür lastikler, yuvarlanma direncini artırır. Bu da motorun daha çok yakıt harcamasına neden olacaktır. Lastik basıncını belirli aralıklarla kontrol edebilirsiniz. Aracınızın üretici firmanın belirttiği olması gereken basınç değerlerini korumaya da özen göstermelisiniz. Lastik basıncını doğru şekilde kullanarak %5 oranında yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz. Günümüzde pek çok kişi bu şekilde ilerlemektedir. Siz de bu yöntemi baz alarak ilerleyebilirsiniz.

4. Lüzumsuz Yük Almayın

Aracın bagaj bölümünde ve iç kısmında lüzumsuz eşyalar yer alıyorsa her birini gözden geçirin. Fazla gelen yükler motorun çok çalışmasına, daha çok yakıt harcamaya sebebiyet verir. En çok da uzun yolculuktan önce aracın bagajını boşaltmanız, gereksiz ağırlıkları azaltmanızı sağlar. Söz konusu detaya dikkat ederek siz de daha keyifli ve bir o kadar da rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz. Bugün pek çok kişi bahsi geçen yöntemi benimseyerek hareket etmektedir.

5. Aracı Rölantide Bekletmeyin

Aracı çalıştırdıktan hemen sonra uzun zaman boyunca rölantide bırakırsanız yakıt tasarrufu sağlayamazsınız. Tüketiminiz artar. Modern araçların motor kısımları çalıştırıldıktan hemen sonra yola çıkmaya hazır hale gelir. En çok da soğuk havalarda motoru uzun zaman boyunca ısıtmak adına beklemek yerine düşük hızda sürüş yapın. Böylelikle motorun olması gereken sıcaklığa ulaşmasını sağlarsınız. Benzer biçimde uzun zamanlı beklemelerde motoru kapatmanız, yakıt tasarrufuna katkı sunmanızı destekler. Rölanti konusuna her daim dikkat etmek ve titiz davranmak gerekir.

6. Klima Kullanırken Dikkat!

Klima mekanizması, motorun gücünü kullanır. Böylelikle yakıt tüketimini de bir nevi artırmaya başlar. En çok da düşük bir hızda klima kullanmak, araç yakıt tüketimini artırır. Fazla sıcak geçen günlerde klimanın yerine camları açmayı ve bu şekilde serinlemeyi deneyin. Fakat yüksek hızda cam açarsanız rüzgar direnci yükselir ve yakıt tüketimi yine artar. O nedenle şehir içindeyken düşük hızda camı açın. Uzun yolda da klimayı düşük seviyede kullanın. Bugün birçok sürücü, klima kullanımı konusunda dikkatlidir. Siz de buna göre hareket edebilirsiniz.

7. Aracı Rutin Bir Biçimde Bakıma Götürün

Bakımları yapılmayan araçlar çok yakıt harcar. Hava filtresi, bujiler, motor yağı ve yakıt mekanizması gibi önemli kısımların rutin kontrolü sağlanmalı. Kirlenmiş görünümde bir hava filtresi, motorun yeterince hava almasını engeller. Bu da yakıt tüketimini arttıran bir durum olur. Benzer biçimde eskiyen motor yağı motorun sürtünmesini arttırır. Bu, performans kaybı demektir. Arabanızın düzenli olarak servise götürün. Motor sağlığını korurken yakıt tasarrufu da sağlayın.

8. Doğru Zamanda Vites Değiştirin

Manuel yani otomatik olmayan bir aracınız varsa vites değişimlerini doğru devir aralıklarında yapmalısınız. Düşük bir devirde vites değiştirirseniz motoru zorlarsınız. Yüksek devirde değiştirdiğinizde ise gereğinden çok yakıt tüketirsiniz. Otomatik vitese sahip araçlarda ekonomik sürüş modu hatta eco gibi seçenekler görürsünüz. Bunlardan birini kullanarak tasarruf yapabilirsiniz. Hangisini görürseniz ona göre bir yol haritası oluşturmuş olursunuz. Günümüzde neredeyse her araçta bu sisteme rastlamanız da mümkündür. Dilediğiniz gibi araştırma yapabilir, buna göre bir araç seçimi de yapabilirsiniz.

9. Yoğun Trafikten Uzak Durun

Sıkışmış haldeki trafikte aralıksız dur kalk yapmanız, motorun gereğinden çok yakıt tüketmesine sebebiyet verecek demektir. Mümkün ise trafiğin fazla olduğu saatlerde dışarı çıkmayın. Alternatif yollar varsa onlara da bakabilirsiniz, bu daha az yakıt harcamanızı sağlar. Trafik uygulamaları ve GPS’i kullanarak yolculuktan evvel en uygun olan rotayı seçin.

10. Yakıt Kalitesine Bakarak Doğru Yakıtı Bulun

Niteliği düşük yakıt türleri, motorun verimli çalışmasını önler. Bu şekilde yakıt tüketiminin de artmasına sebep olur. Aracın motoru konusunda tavsiye edilen yakıt çeşidini kullanın. Böylelikle tasarruf sağlamış olacaksınız. Güvenilir türdeki akaryakıt satıcılarından yakıt alarak motor sağlığını koruyun. Uzun vadeli bir yakıt tüketimi sağlayın. Ufak değişikliklerle büyük tasarruflar elde ettiğinizi göreceksiniz.
Yakıt tasarrufu konulu içeriğimizin sonuna geliyoruz. Siz de isterseniz içerikte bahsi geçen her bir ipucunu günlük yaşamınıza entegre edebilirsiniz. Dilerseniz eğer Kriko Nedir? Kriko Hakkında Bilgiler başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz!

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email