Kimilerine göre daha şık, kimilerineyse daha değerli. 2024 yılında özel plaka nasıl alınır tüm detaylarıyla birlikte yanıtladık. Kısaca bahsetmek gerekirse isme özel plaka gibi diğer birçok plaka modelleri belirli bir algoritma içerisinden otomatik olarak belirlenir. Peki bu plakalar nasıl alınır, ya başka biri daha önceden istediğimiz plakayı belirlediyse? Merak etmeyin, aklınıza gelebilecek tüm soruları detaylı bir şekilde yanıtladık.

Özel Plaka Nedir?

Özel plaka kısacası kişinin kendi belirlediği plakadır. Bildiğiniz üzere Türkiye’de araç plakaları belirli bir algoritma üzerine verilmekte. Örneğin aracın kaydı İstanbul’da yapıldıysa 34 plaka verilirken özel plaka modellerinde bu sayılar tercih olarak değiştirilebiliyor. Örneğin bir futbol takımının kuruluş yılı, tarihi bir olay ve hatta günümüzde epey rastladığımız siyasi parti kısaltmaları dahi özel plaka olarak alınabilmekte.

Özel Plaka Nedir

Özel plaka kişinin kendi tercih ettiği plakadır.

Almak istediğiniz plaka aynı zamanda daha önceden alınmamış olması oldukça büyük bir öneme sahip. Nitekim dilediğiniz plakaya sahip bir kişi plakasını satmak istemeyebilir. Her iki durumda da prosedürlerin nasıl işlediğini net bir şekilde açıkladık. İlgili başlıkların altından en net cevaplara ulaşabilirsiniz.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

İkamet ettiğiniz ilin Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek özel plaka alabilirsiniz. Almak istediğiniz plakayı da aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sayfası üzerinden sorgulayabilir ve plakanın bir sahibi olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Burada bir konunun altını çizelim, Emniyet Genel Müdürlüğü vasıtasıyla sadece sahipsiz plakaları alabilirsiniz. Tabii özel plaka almak için de ödeme yapmanız gerektiğini de söyleyelim. Ayrıca isme özel plakalık fiyatları için Plakalık Modelleri sayfamızı ziyaret edebilir ve en şık plakalık modellerini fiyatlarıyla birlikte öğrenebilirsiniz.

EGM Özel Plaka Nasıl Alınır

Özel plaka almak için EGM üzerinden sahipsiz plakaları sorgulamalısınız.

Konuyu tekrar toparlayalım. Başka birinin sahibi olduğu özel plakalar ise iki tarafın anlaşması ve noter aracılığıyla birlikte yapılabilmekte. Taraflar noter onayıyla anlaştıktan ve alım-satım gerçekleştikten sonra var olan bir özel plakayı satın alabilirsiniz. Çok fazla bilgi karmaşıklığı olmaması adına alt başlıklarda hem sahipsiz hem de sahipli özel plaka nasıl anlatılır detaylıca anlatalım. Konuya geçmeden önce plaka alım işlemlerini bitirdikten sonra mutlaka ihtiyacınız olacak bir rehberi ekleyelim. Plakalık Nasıl Takılır içeriğimizden sahip olduğunuz plakalık modellerini nasıl montajını yapabileceğinizi aşama aşama öğrenebilirsiniz.

Sahipsiz Özel Plaka Nasıl Alınır?

Daha önceden alınmamış bir plakayı Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet adresinden sorgulayarak kontrol edebilir ve tekrardan bulunduğunuz ildeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek gerekli ücretleri yatırdıktan sonra özel plakanızı satın alabilirsiniz.

Sahipsiz Özel Plaka Nasıl Alınır

Sahipsiz özel plaka almak için notere başvurmalısınız.

Sahipli ya da sahipsiz özel plaka satın alımında da ortak bir nokta bulunuyor. Plaka değişimi yapılmak için tekrardan ikamet ettiğiniz ilde bulunan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nı ziyaret ederek satın aldığınız özel plakayı onaylamanız gerekiyor.

Sahipli Özel Plaka Nasıl Alınır?

İlgilendiğiniz plaka daha önceden bir başka kişi tarafından satın alınması oldukça muhtemel. Özellikle parti kısaltmaları ve futbol takımlarının kuruluş tarihlerinde bu gibi plakalara çok sık denk geliyoruz. Tabii ki bir plakanın sahibi olup olmadığını tekrardan EGM üzerinden sorgulamak gerekiyor, ardından noter ve arabulucu vasıtasıyla plaka sahibine ulaşılmalı ve ücret konusunda anlaşılması gerekiyor. Elbette plaka sahibinin plakasını satmak istememesi gibi bir durumu da olduğunu söyleyelim.

Plaka sahibiyle anlaşıp noter işlemlerini bitirdikten sonra yapılması gereken son şey Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na gitmek. Tıpkı noter işlemi gibi evrak işleri olduğundan yaklaşık 1 saat içerisinde yeni plakanızı ibraz edip kullanabilmeniz mümkün olabiliyor. Elbette gereken bu sürenin yoğunluğa göre değişebileceğini de vurgulayalım.

İsme Özel Plaka Nasıl Alınır?

İsme özel plakayı almak için öncelikle gerekli ücretleri yatırmalı ve bulunduğunuz bölgedeki notere başvurmalısınız. Sahip olduğunuz plakayı notere bildirdikten sonra gerekli evraklarla birlikte Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na gitmeli ve yeni plakanızı almalısınız.

İsme Özel Plaka

İsme özel plaka almak için yaklaşık 5 bin ila 15 bin Türk Lirası arasında vergi ücreti ödemeniz gerekebilir.

Elbette almak istediğiniz plakayı daha öncesinden EGM üzerinden sorgulamış olmalı ve satın almak istediğiniz plakanın sahipsiz olduğundan emin olmalısınız. Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sayfası aracılığıyla özel plaka sorgulama nasıl yapılır bir alt başlıkta detaylı bir şekilde cevaplandırdık.

Emniyet Özel Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emniyet üzerinden özel plaka sorgulama yapmak için bulunduğunuz ilin Emniyet Genel Müdürlüğü sayfasına ulaşmalısınız. Bu noktada sabit bir internet sayfası yerine her ilin farklı bir özel plaka sorgulama sayfası bulunduğundan dolayı Google arama çubuğuna ilinizle birlikte “Plaka Tahsis İşlemleri” yazarak ilgili EGM sayfalarına ulaşabilirsiniz. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet adresine bu bağlantıyı kullanarak gidebilirsiniz.

Örneğin İstanbul’da ikamet eden birisyseniz Google’a “İstanbul Plaka Tahsis İşlemleri” şeklinde arama yaparak İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesine ulaşabilirsiniz. Bu soruyla birlikte özel plaka nasıl alınır tüm detaylarıyla birlikte açıkladık. Tekrar hatırlatmak gerekirse uygun ve şık plakalık modellerine sitemizin üst çubuğundan ulaşabilirsiniz.

Özel Plaka Fiyatları ve Vergi Ücreti Ne Kadar?

Özel plaka vergi ücretleri günümüzde 5.000 ila 15.000 Türk Lirası arasında değişmekte. Sahipli bir özel plakanın fiyatıysa kişinin mülkü olduğundan dolayı net bir cevap veremeyiz. Ayrıca çıkartılacak plaka türüne ve talebinize göre bu fiyatların değişebileceğini unutmamalısınız.